De tuinbeelden ijn van rvs en soms in combinatie met beton. De beelden hebben een sokkel van geverfd beton, waar het geheel in vast zit. De sokklel vormt één geheel met het beeld.
De afmetingen die bij de afbeeldingen staan zijn inclusief sokkel.

Beton:

Het beton is geverfd met betonverf op waterbasis en kan zo nodig geverfd worden.

Rvs:

Rvs is de afkorting van roestvast staal, ook wel inox genoemd.
In de volksmond wordt vaak gesproken over roestvrij staal. Hoewel deze term zo is ingeburgerd, is de term niet correct. Als u een nieuwe auto koopt, is deze roestvrij, maar na verloop van jaren gaat de auto toch roesten. Het metaal van de auto is beschermd met een lak laag, zodat het niet kan roesten, maar bij beschadiging van de laklaag, gaat het metaal roesten.
Roestvast staal gaat zonder beschermlaag niet roesten. Het is dus roestvast.

Roestvast staal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen roestvorming.

Natuurlijke beschermlaag

Dankzij deze zeer dunne en dichte oxidehuid blijft roestvast staal een roestvast gedrag tonen, omdat deze huid intact blijft dankzij de aanwezige zuurstof in de lucht. Indien deze laag wordt doorbroken door bijvoorbeeld stalen deeltjes, dan zal deze huid zich niet automatisch kunnen herstellen. Onder de oxidehuid bevindt zich altijd een actief metaal en zodra er vocht bijkomt, zal dit gaan corroderen. Daarom dient ten alle tijden de passieve huid intact te blijven.

Aantasting van de corrosieweerstand

Normaal gesproken zal een beschadiging van het roestvaststalen oppervlak geen problemen opleveren, omdat de zuurstof in de lucht de huid weer op die plek zal herstellen. Dit effect wordt ook wel 'self healing' genoemd. Deze unieke eigenschap vervalt echter zodra het oppervlak is besmet. De geïnitieerde roestvorming plant zich dan voort totdat het materiaal doorboord is.

Roest of corrosie op rvs kan op verschillende manieren ontstaan Door o.a. vervuiling, aerosolen (zeewaterdamp) en 'rondvliegende' ijzerdeeltjes (bijvoorbeeld op locaties dichtbij spoorbanen, tramleidingen of snelwegen) kan de weerstand tegen corrosie verminderd worden of zelfs geheel verdwijnen. Deze corrosie komt door atmosferische vervuiling. Het is daarom op deze plaatsen absoluut noodzakelijk dat het roestvast staal goed wordt onderhouden.
De meest voorkomende corrosie onstaat door contact met andere materialen met een verschillende edelheid, bijvoorbeeld staal en rvs. Bij dit contact en de aanwezigheid van water komt er een chemisch proces op gang dat tot gevolg heeft dat het rvs zal gaan roesten.
Agressieve stoffen kunnen ook corrosie veroorzaken.

Rvs onderhoud:

Zoals hierboven is beschreven is in extreme gevallen rvs aan roesten onderheven, maar in de meeste gevallen zal dit meevallen. Maar het schoonhouden van rvs is toch enigzins van belang. Om het roestvast staal schoon te krijgen en te houden is het gebruik van leidingwater (zonder toevoeging van schoonmaakmiddel) en een vochtige doek afdoende. Indien u hiervoor toch een conventioneel schoonmaakmiddel gebruikt moet deze absoluut chloorvrij zijn. Agressieve schoonmaakmiddelen met hele hoge of lage ph waarden hebben een bijtende werking.
Schoonmaken is al afdoende genoeg, maar er zijn ook roestvast staal cleaners verkrijgbaar. Sommige cleaners en sprays hebben het voordeel dat ze een beschermende laag achter laten.
Om zo nu en dan een rvs cleaner te gebruiken is wel aan te raden. Een mooi en goed product vindt ik de roestverwijderaar (innosoft B570) en verzorger (innosoft B580) van Emergo Metal Treatment. Voor een tuinbeeld is een starterkit van 100 ml voldoende om een beeld heel wat keren mee te behandelen.

 

Website: Emergo Metal Treatment

Link naar: Roestbehandelingskit

 

Terug naar homepage