Daan Parmentier

Mijn stijl

Mijn stijl weerspiegelt de zoektochten naar wegen om angst en spanning in het leven te overwinnen.
In mijn schilderijen en beeldhouwwerken gebruik ik verschillende kleuren, vormen en materialen. Sommige van mijn doeken zijn fel rood of geel, andere warmer van kleur of veelgekleurd.
Ik ben continu zoekende naar de juiste toon en vorm om spanning, angst en overwinning gestalte te geven. Metalen buizen reikend naar de hemel. Zwarte en witte cellenbetonblokken gebruik ik zelfstandig of omsluiten metalen ringen in hun midden.
Een overwinning op angst openbaart zich in gevoel van innerlijke vrede en vrijheid die ik symboliseer in afgeronde vormen.
Soms zie ik de vrijheid in bekende vormen, zoals een boom, een zeilboot of een weids vergezicht. Of ik symboliseer het in abstracte vormen die harmonie en vrede oproepen.
De diverse stijlen die ik hanteer geven uiting aan mijn eigen innerlijke zoektoch(en).

Mijn thema’s

Ik probeer middels mijn schilderijen en beeldhouwwerken expressie te geven aan de innerlijke zoektocht naar de overwinning op de angsten en spanningen van het leven. Spanningen die bij de meeste mensen aanwezig zijn. Angst om te falen, angst om te slagen, angst om vergeten te worden, angst om opgesloten te worden of angst voor de vrijheid.
Ik zoek naar verschillende kleuren, vormen en materialen om aan die angsten gestalte te geven. Bijvoorbeeld een vluchtende man op de trap, of een abstracte kreet. Kleuren die de wereld om ons heen vormen.
Maar ik geef ook expressie aan de overwinning op de angst. Een paradijsvogel die uit zijn kooi ontsnapt. Bezielde sculpturen, die expressie geven aan de overwinning op het innerlijke. Oprijzende buizen. Omsloten holtes.
Ik zoek voortdurend naar technieken die spanningen weerspiegelen en uitdrukking geven aan het streven daar mee om te gaan.
De meeste van mijn schilderijen zijn kleurrijk, pakkend en indringend. Ik creëer veel ruimte om het zoeken centraal te stellen, maar verwerk ook de bevrijding en de vreugde aan het eind van het zoeken. Er is plaats voor acceptatie en innerlijke vrede.

Mijn opleiding

Ik heb een achtergrond bouwkunde en in de weg- en waterbouw. Hier heb ik de fundamentele materiaal kennis opgedaan over natuursteen, metaal, beton en hout, wat me later in staat stelde hier als kunstenaar mee te experimenteren.
In diverse workshops heb ik me daarna verschillende technieken eigen gemaakt. Desalniettemin ben ik als kunstenaar voornamelijk autodidact. In mijn atelier ben ik jarenlang bezig geweest verschillende schilder- en beeldhouwstijlen uit te proberen. Ook nu nog experimenteer ik veel en tracht mijn gevoelens in verschillende vormen, kleuren en materialen te vangen.

Erkenning stichting Keunstwurk

Kunst beoefen je omdat je het leuk vindt. Je kunt je er meer in toeleggen door een opleiding te volgen, maar je kunt het je ook eigen maken en dingen ontdekken door zelf studie. Men noemt dit dan autodidact. Als autodidact wordt je vaak onder de amateurs geclassificeerd. Een professioneel kunstenaar wordt vaak serieuzer genomen. Ik vindt deze denkwijze niet correct. Iemand die met kunst bezig is, neem je zoals die is , wel of niet met opleiding.

Maar toch speelde bij mij de vraag of mijn werk wel goed genoeg is als kunst. Een opleiding of diploma geeft je toch het gevoel dat je een kwalificatie behaald hebt. Mijn kwalificatie heb ik gekregen door de erkenning van stichting Keunstwurk in 2009.

Daan Parmentier